Κειμενογράφοι

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα στοιχειοθεσίας TeX και ποια από τις δύο βασικές εκδόσεις να εγκαταστήσουμε. Στο παρόν άρθρο θα δούμε ποιον κειμενογράφο θα πρέπει να διαλέξουμε πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Προσοχή: Η έκδοση του TeX που θα εγκαταστήσουμε στο προσωπικό μας υπολογιστή περιέχει ήδη έναν κειμενογράφο ενσωματωμένο ο οποίος ονομάζεται TeXWorks. Σε καμία περίπτωση δε συνίσταται η χρήση αυτού του κειμενογράφου εκτός και αν θέλετε να γράψετε πολύ πολύ βασικά πράγματα.

Ας αρχίσουμε με την ερώτηση πόσοι κειμενογράφοι υπάρχουν εκεί έξω; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πως υπάρχουν πληθώρα κειμενογράφων εκεί έξω. Μερικοί εκ των οποίων είναι οι ακόλουθοι:

  • Archimedes
  • Atom
  • Bakoma TeX Word
  • Inlage
  • Kile
  • kTikZ
  • Latexian
  • Latexila
  • Overleaf
  • TeXMaker
  • TeXStudio
  • TeXnicCenter
  • …..

και φυσικά πολλοί άλλοι. Εμείς συνιστούμε κάποιον από τους παρακάτω:

  1. TeXMaker: Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κειμενογράφους αυτή τη στιγμή και φυσικά είναι open free source project. Διαθέτει χαρακτηριστικά που κάνουν τη γραφή σε \LaTeX ευχάριστη. Μπορεί να παραμετρικοποιηθεί από το χρήστη , διαθέτει έλεγχο ορθρογραφίας , γρήγορα εργαλεία για σχεδιασμό πίνακα αλλά και structure view έτσι ώστε μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τη δομή του εγγράφου σας. Επίσης διαθέτει πρόβλεψη λέξεων κάτι το οποίο διευκολύνει κατά πολύ τη συγγραφή του κειμένου.
    ΤeXmaker Editor

    Τα λειτουργικά συστήματα που στηρίζει είναι Windows, Mac OS X και Linux .

     

  2. TeXStudio: Είναι ακόμη ένας open free source κειμενογράφος για \LaTeX. Πρόκειται για μία προέκταση του TeXmaker που μόλις συζητήσαμε ο οποίος έχει και άλλα χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι:(α) υπογράμμιση σύνταξης
    (β) μέτρημα λέξεων μέσα στο κείμενο
    (γ) συμπεριλαμβάνει 1000 μαθηματικές εκφράσεις
    (δ) εισαγωγή εικόνας με σύρσιμο και άφημα μέσα στο κειμενογράφο κάτι που ο TeXmaker δεν έχει.
    (ε) το κείμενο εμφανίζεται σε PDF ακριβώς στα δεξιά από το κώδικα όταν γίνει compile. Στη συνέχεια μπορείτε να το ανοίξετε με εξωτερικό πρόγραμμα είτε απλά να μενενθύνετε το ήδη υπάρχον παράθυρο.και άλλα.

    TeXstudio Editor

     

  3. Kile: Είναι ακόμη ένας open free source κειμενογράφος για \LaTeX. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα:(α) Μετατροπή και προβολή του εγγράφου με ένα κλικ.
    (β) Αυτόματη συμπλήρωση των εντολών (La) TeX.
    (γ) Έτοιμα πρότυπα (templates) έτσι ώστε η δημιουργία νέου εγγράφου να γίνεται με πολύ λιγότερο κόπο.
    (δ) Αντίστροφη αναζήτηση
    (ε) Συλλογή εγγράφων που ανήκουν στο ίδιο project.
    (στ) Γρήγορη προβολή εγγράφου με την έννοια ότι μπορείτε να επιλέξετε και να δείτε ένα μέρος του εγγράφου.

    Kile

     

  4. TeXnic center: Δε διατίθονται πληροφορίες προς στιγμή καθώς η επίσημη σελίδα έχει πέσει. Θα ανανεωθεί στο μέλλον.

Προτείνω , αν είστε αρχάριος να ξεκινήσετε με τον TeXmaker. Ο TeXStudio θεωρείται από τους κορυφαίους κειμενογράφους \LaTeX εκεί έξω αυτή τη στιγμή αλλά ίσως για έναν αρχάριο να μη τον βολεύει. Ας ξεκινήσει να πιάσει τη φιλοσοφία του \TeX με κάτι πιο απλό και στη συνέχεια αλλάζει το κειμενογράφο οπότε αυτός αισθανθεί έτοιμος πως είναι η στιγμή να κάνει το μεγάλο βήμα.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By Tolaso

Related Post

One thought on “Κειμενογράφοι”
  1. Πρεπει να γίνει ειδική μνεια στο Overleaf δεδομενου οτι είναι online (δεν χρειαζεται ο χρήστης να εγκαταστησει κατι, νεα πακετα κλπ), κανει σχεδον real time compile και (ισως το πιο σημαντικό) επιτρέπει το παράλληλο online editing από πολλους χρήστες.

Αφήστε μια απάντηση