Εγκατάσταση TeX (TeX Live versus MikTeX)

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο εκδόσεις (distributions) για να κάνει κάποιος εγκατάσταση το πρόγραμμα στοιχειοθεσίας \TeX. Αυτές είναι (α) MikTeX και (β) TeX Live .

Ας δούμε κάποιες διαφορές σε αυτές τις δύο εκδόσεις:

 1. H πρώτη και κυριότερη διαφορά  είναι πως το MikTeX είναι μόνο για Windows ενώ το TeX Live υποστηρίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα.
 2. Η δεύτερη διαφορά εντοπίζεται στο μέγεθος των δύο εκδόσεων καθώς το MikTeX περιέχει σαφώς λιγότερα εγκατεστημένα πακέτα μαζί του από το TeX Live το οποίο θα πιάσει στο δίσκο σας , όταν το κάνετε εγκατάσταση , 4.5 Giga.
 3. Η τρίτη διαφορά εντοπίζεται στην ασφάλεια καθώς το development team του TeX Live δίδει περισσότερη έμφαση στο κομμάτι αυτό από ότι το MikTeX .
 4. Η τέταρτη διαφορά εντοπίζεται στο on-fly installation με την έννοια ότι αν λείπει κάποιο πακέτο από την έκδοσή σας τότε το MikTeX μπορεί να το εγκαταστήσει αν χρειάζεται την ώρα που θα κάνει compile το έγγραφό σας , εν αντιθέσει με το TeX Live του οποίου η φιλοσοφία είναι να έχετε ένα πλήρη λειτουργικό σύστημα.
 5. Άλλη διαφορά είναι στην αναβάθμιση των δύο εκδόσεων . Αυτό σημαίνει το εξής. Εφόσον η φιλοσοφία του TeX Live είναι να έχετε ένα πλήρη λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας αυτό αυτόματα σημαίνει πως θα πρέπει να το αναβαθμίζετε μόνοι σας κάθε χρόνο, εν αντιθέσει με το MikTeX του οποίου η έκδοση αλλάζει αν και μόνο αν υπάρχει σημαντική αλλαγή αλλιώς συνεχίζει να είναι η ίδια έκδοση.

Αυτές είναι κάποιες από τις “μεγάλες” διαφορές μεταξύ των δύο βασικών εκδόσεων. Υπάρχουν βέβαια και μικρότερες διαφορές. Πάντως και οι δύο εκδόσεις ένα ‘full’ set από TeX-related binaries συμπεριλαμβανομένου pdfTeX, XeTeX, LuaTeX καθώς και BibTeX, Biber, MakeIndex και Xindy.

Οπότε η επιλογή με ποιο σύστημα θα πάτε επαφίεται αποκλειστικά σε σας. Προτού βέβαια πάρετε τη τελική απόφαση ίσως είναι καλό να ξέρετε τα ακόλουθα:

 1. Το TeX Live αρχικά σχεδιάστηκε για να δουλέψει σε Unix συστήματα αλλά πλέον υποστηρίζει και τα Windows. Από την άλλη το MikTeX είναι μόνο για τα Windows.
 2. Και τα δύο συστήματα έχουν εργαλεία διαχείρισης γραφικών καθώς επίσης και command line interfaces. Παρόλο που έχουν πολλά κοινά σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια.
 3. Τα engine binaries στο TeX Live δεν αναβαθμίζονται ποτέ παρά μόνο τη περίοδο που είναι να βγει η νέα έκδοση. Αυτό σημαίνει πως για ένα χρόνο θα ξέρετε ακριβώς με τι έκδοση pdf θα δουλέψετε κ.α . Το MikTeX από την άλλη είναι πιο ελαστικό και πιο ευέλικτο σε αυτό το κομμάτι με την έννοια ότι ορισμένα μέρη του μπορεί να αναβαθμιστούνε ανά διάφορες χρονικές στιγμές οι οποίες όμως δεν είναι προβλέψιμες. Το σύστημα  W32TeX είναι αυτό που αναβαθμίζεται συχνότερα.
 4. Στο TeX Live υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα από πίσω η οποία το συντηρεί. To MikTeX από την άλλη το δουλεύει ένας άνθρωπος. Κατά συνέπεια ξέρετε ακριβώς ποιος δουλεύει το MikTeX (το όνομα αυτού είναι Christian Schenk και φυσικά είναι αρκετά γρήγορος) αλλά στο TeX Live η δουλειά μοιράζεται μεταξύ των ατόμων της ομάδας.
 5. Το TeX Live κάνει τη ζωή πιο εύκολη αφού για ένα χρόνο είναι παγωμένη η αναβάθμιση. (Σαν Tolaso αυτή τη στιγμή έχω εγκατεστημένη την έκδοση 2016 η οποία είναι και η τελευταία stable release).
 6. Τέλος το TeX Live έχει τη δυνατότητα να κρατάει back up αρχείο κατά τη περίοδο των αναβαθμίσεων.

Μετά από όλα αυτά πιστεύω πως είστε σε θέση να βρείτε ποια έκδοση θα θέλετε να κατεβάσετε. Τα αρχεία του MikTeX θα τα βρείτε στη διεύθυνση εδώ και φυσικά το TeX Live στη διεύθυνση εδώ .

Σημειώσατε πως ο χρόνος εγκατάστασης των εκδόσεων μπορεί να πάρει αρκετή ώρα ανάλογα με τον υπολογιστή σας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση