Θα κλείσουμε τα βασικά στοιχεία λέγοντας λίγα λόγια για τα γραφικά ( ή κατά κόσμον εικόνες ). Για το άρθρο αυτό θα δουλέψουμε με τον κειμενογράφο TeX Studio αλλά σπεύδω να τονίσω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν έχετε κάποιον άλλο π.χ TeX Maker. Ουσιαστικά πρόκειται να είναι ένα Q&A το άρθρο παρακάτω.

1. Ποια η φυσική επέκταση των εικόνων στο \TeX ;

Η φυσική επέκταση των γραφικών στο πρόγραμμα στοιχειοθεσίας \TeX είναι το .eps (encapsulated PostScript) . Αν και το \TeX σας επιτρέπει να προσθέσετε εικόνα σε μορφή .png ή .jpg είναι προτιμότερο να μην το κάνετε καθώς υπάρχει πιθανότητα για μελλοντικά προβλήματα.

2. Πώς προσθέτω την εικόνα στο κειμενογράφο ;

Από το μπάρα πλοήγησης του κειμενογράφου σας επιλέγουμε τη καρτέλα Wizards > Insert Graphic . Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της δισκέτας και επιλέγουμε το αρχείο μας.

3. Πού πρέπει να αποθηκεύσω το αρχείο ώστε να το περάσω στο κειμενογράφο;

Το κρίσιμο σημείο είναι αυτό. Η εικόνα πρέπει να είναι στον ίδιο φάκελο με το αρχείο που γράφουμε. Για παράδειγμα αν έχουμε αποθηκεύσει το έγγραφό μας στο φάκελο “Τα Έγγραφα μου” τότε και η εικόνα πρέπει να αποθηκευτεί στο “Τα Έγγραφά μου”. Αν δεν είναι στον ίδιο φάκελο , λυπάμαι, δε θα τρέξει.

4. Πρέπει να προσθέσω πακέτα ώστε να μπορέσω να προσθέσω εικόνες στο έγγραφό μου;

Ναι. Θα πρέπει να προσθέσετε στο προοΐμιο το πακέτο

\usepackage{graphicx}

ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να προσθέσετε εικόνες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By Tolaso

Αφήστε μια απάντηση