Τι πρέπει να γνωρίζετε για το LaTeX ;

Τι είναι η LaTeX ;

Όλοι μας έχουμε ακούσει τον όρο \LaTeX αλλά πολλοί από μας αγνοούμε τη σημασία του. Ας ξεκινήσουμε τονίζοντας πως προφέρεται Λάτεχ και όχι κάπως αλλιώς. Η \LaTeX είναι μία γλώσσα γραφής κειμένων σχεδιασμένη από τον Donald E. Knuth και χρησιμοποιείται ευρέως στη προετοιμασία επιστημονικών κειμένων, θέσεων , πανεπιστημιακών βιβλίων κ.τ.λ. Στηρίζεται στο σύστημα στοιχειοθεσίας TeX και είναι αρκετά ευέλικτη καθώς επίσης και πλήρως παραμετρικοποιήσιμη.

Γιατί πρέπει να μάθω LaTeX ;

Οι περισσότεροι από μας αρχίσαμε να γράφουμε τα πρώτα μας κείμενα στο Microsoft Word έναν απλό editor. Εντούτοις ο editor αυτός δε περιείχε επεξεργαστή μαθηματικών εξισώσεων. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους πρόγραμμα Math Type και έτσι μπορούσαμε να ενσωματώσουμε μαθηματικές παραστάσεις στο Microsoft Word. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν καθόλου επαγγελματικό. Στη συνέχεια η Microsoft ενσωμάτωσε στο Microsoft Word έναν επεξεργαστή μαθηματικών παραστάσεων ο οποίος έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν έφτανε το τέλειο. Επίσης, στο Microsoft Word δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής πινάκων μονοτονίας ή πίνακα προσήμου ή πίνακα κοιλότητας. Τότε λοιπόν καταφεύγαμε σε εξωτερικά προγράμματα (π.χ Microsoft Power Point ή Corel Draw ή και άλλα).

Με τη \LaTeX λοιπόν έχουμε τα πάντα κάτω από την ίδια στέγη. Επίσης το κυρίως έγγραφο διαχωρίζεται από τη μορφοποίηση και έτσι είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούμε στο κυρίως περιεχόμενο του εγγράφου μας παρά να ανησυχούμε για τη τελική μορφοποίηση του εγγράφου μας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τους λόγους που δε πρέπει να χρησιμοποιείτε τη LaTeX .

  1. Δεν έχετε το χρόνο που απαιτείται για να τη μάθετε: Η \LaTeX δεν είναι point and click σύστημα και φυσικά απαιτείται κάποιος χρόνος για τη σωστή εκμάθησή της. Φυσικά υπάρχουν πολλοί οδηγοί για τη \LaTeX αλλά μη προσπαθήσετε να το μάθετε μέσα σε 24 ώρες αν θέλετε να ετοιμάσετε κάποιο έγγραφο.
  2. Το έγγραφό σας είναι ήδη έτοιμο γραμμένο: Μη προσπαθήσετε να περάσετε κάποιο ήδη έτοιμο έγγραφο γραμμένο σε κάποιο άλλο σύστημα στη \LaTeX. Το αποτέλεσμα θα είναι για γέλια.
  3. Σας ενδιαφέρει περισσότερο ο σχεδιασμός παρά το έγγραφο: Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο ο σχεδιασμός παρά το έγγραφο τότε η LaTeX δεν είναι για σας. Υπάρχουν βέβαια πακέτα που δίνουν υπέροχο σχεδιασμό στο τελικό έγγραφο αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ώστε να επιτευχθεί ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά αν είστε designer τότε μπορείτε να ασχοληθείτε με τη σχεδίαση προτύπων (templates)

Ας δούμε όμως και γιατί η \LaTeX είναι προτιμότερη από το Microsoft Word.

  1. Η LaTeX φαίνεται και είναι καλύτερη: Η δυνατότητα του προγράμματος TeX αλλά και της γλώσσας \LaTeX να παράγουν κείμενα υψηλών προδιαγραφών κατατάσει τη \LaTeX σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή του Word. Το Math Type μπορεί να φαίνεται ελκυστικό αλλά ειλικρινά η ποιότητα των εξαγομένων του είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτό που απαιτείται από τους χρήστες του.
  2. Η LaTeX είναι το πλέον χρησιμοποιούμε σύστημα στοιχειοθεσίας στους επιστημονικούς τομείς: Οι περισσότεροι , αν όχι όλοι , μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι χρησιμοποιούν στις εκδόσεις τους (είτε είναι μαθηματικά, είτε φυσική, είτε πληροφορική , είτε , είτε ) το σύστημα στοιχειοθεσίας \TeX . Επίσης το arXiv χρησιμοποιεί τη \LaTeX έναντι άλλων συστημάτων στοιχειοθεσίας.
  3. Είναι standard μέθοδος γραφής στο διαδίκτυο: Οι περισσότερες σελίδες στο διαδίκτυο (είτε είναι blog, είτε επιστημονικά forum) χρησιμοποιούν τη γλώσσα \LaTeX για τη στοιχειοθεσία των μαθηματικών τύπων. Πράγματι, αν κάνετε μία γύρα σε ιστοσελίδες με επιστημονικό περιεχόμενο θα δείτε πως είναι το μοναδικό σύστημα που κυριαρχεί. Και φυσικά έχει ήδη ενσωματωθεί σε διάφορες επεκτάσεις σε πολύ γνωστές πλατφόρμες (π.χ WordPress)
  4. Η LaTeX είναι δωρεάν: Εν αντιθέσει με το Math Type που δεν είναι δωρεάν η \LaTeX διανέμεται δωρεάν και μπορείτε να τη κατεβάσετε αν πάσα στιγμή για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Είναι διαθέσιμη εδώ και 40 χρόνια και φυσικά έχει εκατομμύρια χρήστες ανά το πλανήτη πολλοί εκ των οποίων είναι και developers με την έννοια ότι δημιουργούν νέα πακέτα , διορθώνουν bugs και άλλα.
  5. Κάνει ό, τι εσείς θέλετε: Και με το ό, τι εννούμε ο,τιδήποτε. Οι δυνατότητες της είναι στη κυριολεξία απεριόριστες και όλα αυτά οφείλονται στη πλήρη παραμετρικοποίησή της.

Φυσικά η LaTeX δεν είναι για όλους αλλά μπορεί να είναι για σενα που διαβάζεις το post αυτό. Είναι πάντως κρίμα που δε διδάσκεται στο σχολείο πόσο μάλλον στο πανεπιστήμιο. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αντικαταστήσει μαθήματα όπως C++ ή και άλλα.

Στα επόμενα άρθρα θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση της LaTeX και θα περιηγηθούμε στα βασικά της πακέτα. Μείνετε μαζί μου γιατί ένα υπέροχο ταξίδι στον υπέροχο αυτό κόσμο τώρα ξεκινάει!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Reply to “Τι πρέπει να γνωρίζετε για το LaTeX ;”

  1. Καλησπέρα. Συγνώμη αν γράφω σε άσχετο θέμα αλλά δεν ήξερα που αλλού θα ταίριαζε η ερώτηση μου. Προσπαθώ να γράψω τη διπλωματική μου αλλά απ’ όταν έφτασα στη γραμμή 90 περίπου κι έπειτα δε μου εμφανίζει τίποτα στο pdf απ’ όσα γράφω. Μέχρι και την 90 όλα εντάξει. Έχετε ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει;

Αφήστε μια απάντηση