Διαστήματα

Καθώς θα γράφετε το πρώτο σας κείμενο θα παρατηρήσετε πως όσο κενό μεταξύ δύο λέξεων και να αφήσετε η \LaTeX   πάντα θα εμφανίζει στο εξαγόμενο αρχείο σας μόνο ένα διαστήμα.

Αυτό φτιάχνεται εύκολα. Για να αφήσουμε περισσότερο κενό από αυτό που αφήνει αυτόματα η \LaTeX θα πρέπει με κάποιο τρόπο να της το δηλώσουμε. Μία καλή εντολή είναι η

\hspace{} 

Η λειτουργία της είναι απλή. Αφήνει οριζόντιο (horizontal) κενό ανάλογα με τη παράμετρο που θα τη περάσουμε. Αν ορίσουμε

\hspace{ 3cm}

τότε θα αφήσει οριζόντιο κενό 3 εκατοστά. Το όρισμα μπορεί να είναι και αρνητικό και χρησιμοποείται συνήθως σε δίστυλα έγγραφα.

Μπορούμε όμως να αφήσουμε και κατακόρυφο κενό το οποίο να ρυθμίσουμε εμείς. Η αυτόματη λειτουργία της \LaTeX   είναι πως όταν αφήνετε μία γραμμή κενή στο κειμενογράφο να αφήνει λίγο κενό μεταξύ των σειρών του κειμένου. Μπορεί όμως να θελήσετε να αφήσετε και άλλο κενό. Τότε υπάρχουν τρεις τρόποι για να το πετύχετε:

 1.  Είτε με την εντολή \\ που είδαμε λίγο πιο πάνω
 2.  είτε με την εντολή
  \vspace{}

  δηλ. vertical space που αφήνει κάθετο κενό.

 3.  είτε με την εντολή
  \medskip

  η οποία αφήνει οριζόντιο κενό 6 πόντους ή -2 πόντους.

  Το τι κενό θα αφήσει εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και θα το αποφασίσει αυτόματα η \LaTeX   .

Μπορεί όμως να θέλετε να γράψετε στη μέση της σελίδας ή στο κάτω μέρος της σελίδας.  Για να γράψετε κείμενο στη μέση της σελίδας ενεργοποιείτε το σετ εντολών:

\topskip0pt
\vspace*{\fill}
....
\vspace*{\fill}

όπου αντικαθιστάτε τις …. με το κείμενο σας.

Αν θέλετε να γράψετε στο κάτω μέρος της σελίδας τότε ενεργοποιείτε την εντολή

\vfill

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση