Σελίδα 1 από 3

Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 27, 2018 8:55 am
από kkoudas
Καλημέρα!

Έχω το εξής πρόβλημα:
Καμιά φορά χρειάζομαι να βρω ένα σημείο στον κώδικα που να πρέπει να διορθώσω. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά επίπονο, διότι χρησιμοποιώ το latex για να γράφω μαθηματικές σημειώσεις, οπότε ο κώδικας είναι χαοτικός από τα πολλά σύμβολα.

Ξέρει κανείς μήπως υφίσταται κάποια προεπισκόπηση πάνω στον κώδικα, για να βρίσκει κανείς ευκολότερα αυτό που ψάχνει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 27, 2018 10:48 am
από Jmetax
Καλημέρα,

σας είναι εύκολο να εξηγήσετε ποιο λεπτομερή αυτό που θέλετε να πετύχετε; Για παράδειγμα ο TeX Studio μπορεί να κάνει προεπισκόπηση συγκεκριμένα κομμάτια κώδικα χωρίς να κάνει όλο το έγγραφο μεταγλώττιση.

Εδώ τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε; Δηλαδή τι ακριβώς θέλετε να ψάχνετε πάνω στο κώδικα ; Δε μου είναι τόσο ξεκάθαρο.

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 27, 2018 11:13 am
από Tolaso
Αν καταλαβαίνω σωστά θέλετε τη λειτουργία της αντίστροφης αναζήτησης. Δηλαδή η αναζήτηση θέλετε να βρίσκει το κομμάτι που επιλέγετε από το PDF και να σας εμφανίζει τον αντίστοιχο κώδικα. Αυτό λοιπόν είναι το synctex. Ευτυχώς ο TeX Maker το υποστηρίζει , καθώς υπάρχουν και κειμενογράφοι που δε το υποστηρίζουν. Η διαδικασία της αντίστροφης αναζήτησης δε γίνεται από external viewer. Αν βλέπετε το έγγραφο π.χ στο Acrobat Reader τότε δε θα μπορείτε να κάνετε αντίστροφη αναζήτηση. Θα πρέπει να ρυθμιστεί ο TeX Studio να εμφανίζει το έγγραφο ( προεπισκόπηση ) εντός του προγράμματος. Στη συνέχεια μπορέιτε να το δείτε και σε εξωτερικό πρόγραμμα.

Εικόνα

Είτε θα πατήσετε δεξί κλιν και στη συνέχεια "Click to jump to the line" ( ή το αντίστοιχο ελληνικό κείμενο ) ή ctrl+click . Νομίζω αυτό θέλετε.

Σημείωση: Καλό είναι να γράφουμε σχόλια στο κώδικά μας έτσι ώστε να ξέρουμε τι είναι τι. Για παράδειγμα:
%εδώ είναι η άσκηση 8

\item Δίδεται η συνάρτηση $f(x)=\sqrt{x}$.

\begin{enumerate}[(a)]
\item Δείξατε ότι η $f$ είναι παραγωγίσιμη στο $(0, +\infty)$.
\item Βρείτε την εφαπτομένη στο σημείο $(1, f(1))$.
\end{enumerate]

%εδώ είναι η άσκηση 9

\item ...

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 27, 2018 11:47 am
από kkoudas
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

Jmetax, αυτό που θέλω να πετύχω είναι αυτό που υπέθεσε ο Tolaso. Αυτό που λες εσύ, περί προεπισκόπησης τμήματος του κώδικα, είναι ένα άλλο ερώτημα που έχω.

Δυστυχώς όμως δεν μου εμφανίζει σαν επιλογή το "Click to jump to the line". Για την ακρίβεια δεν μου εμφανίζεται καν η δυνατότητα επιλογής κειμένου στην προεπισκόπηση. Έχω μόνο τον μεγεθυντικό φακό στον κέρσορα.

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 27, 2018 11:59 am
από Tolaso
kkoudas έγραψε: Τρί Φεβ 27, 2018 11:47 am Δυστυχώς όμως δεν μου εμφανίζει σαν επιλογή το "Click to jump to the line". Για την ακρίβεια δεν μου εμφανίζεται καν η δυνατότητα επιλογής κειμένου στην προεπισκόπηση. Έχω μόνο τον μεγεθυντικό φακό στον κέρσορα.
Από πού βλέπετε το PDF ;
Tolaso έγραψε: Τρί Φεβ 27, 2018 11:13 am Η διαδικασία της αντίστροφης αναζήτησης δε γίνεται από external viewer. Αν βλέπετε το έγγραφο π.χ στο Acrobat Reader τότε δε θα μπορείτε να κάνετε αντίστροφη αναζήτηση. Θα πρέπει να ρυθμιστεί ο TeX Studio να εμφανίζει το έγγραφο ( προεπισκόπηση ) εντός του προγράμματος. Στη συνέχεια μπορέιτε να το δείτε και σε εξωτερικό πρόγραμμα.

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 28, 2018 6:55 am
από Jmetax
Καλημέρα,

όπως είπε και ο Tolaso για να γίνει αντίστροφη αναζήτηση πρέπει το PDF να το βλέπετε εντός του editor. Στη μπάρα πλοήγησης θα πάτε στο View ( ή όπως είναι στα Ελληνικά ) και θα πατήσετε την επιλογή "Show embedded PDF small" . Και σε αυτό το PDF θα κάνετε αντίστροφη αναζήτηση. :)

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2018 7:16 am
από kkoudas
Καλημέρα!

Δεν παρατήρησα ότι αναφερόσασταν στον TexMaker. Έχω TexStudio.
  • Κάνω τα ίδια και στους δύο editor;
  • Επίσης έχω φτιάξει το αρχείο μου στον TexStudio. Αν ο TexStudio δεν έχει τη δυνατότητα που θέλω, είναι εύκολη η μετάβαση από τον έναν editor στον άλλον, ή ενδέχεται να διαβάζεται διαφορετικά το αρχείο;
Όσον αφορά τον TexStudio, εντός του editor είναι η προβολή του pdf. Καλού-κακού πήγα και στο "Show embedded PDF small" και δεν έγινε τίποτα, πιθανότατα διότι ήταν ήδη ανοιχτό το παράθυρο που πρέπει. Δεν ξέρω πώς να επισυνάψω φωτογραφία, να σας δείξω τι έχω, οπότε σας δείχνω αυτή που βρήκα στο ίντερνετ. Παρόμοιο είναι και το παράθυρο εργασίας μου. Εικόνα

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2018 10:51 am
από kkoudas
Παίδες 1000 συγγνώμη!!! Έγραψα κατά λάθος την ερώτηση αυτή στον χώρο που έχετε για τον texmaker, ενώ αφορά το texstudio. Να την σβήσω;

Έυρεση σημείου από κώδικα σε pdf και αντιστρόφως

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2018 11:03 am
από kkoudas
Καλημέρα!

Έχω τις εξής ερωτήσεις:
  • Καμιά φορά χρειάζομαι να βρω κάτι στον κώδικα για να το διορθώσω. Ξέρω πού βρίσκεται στο pdf, αλλά το να το βρω στον κώδικα (ακόμα και με τα περιεχόμενα ή τις σημειώσεις -%-) είναι μανούρα. Ξέρετε πώς μπορεί να γίνει αυτό εύκολα και γρήγορα;
  • Ενίοτε πάλι θέλω και το ανάποδο. Δηλαδή έχω τμήμα του κώδικα και ψάχνω να δω σε τι τμήμα του pdf αντιστοιχεί. Κι ευτό μεγάλη ταλαιπώρια!
    Καμιά ιδέα;
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, να πω πως δοκίμασα το cntrl+κλικ και έψαξα το "Click to jump to the line" (όπως υπέδειξε ο Jmetax), αλλά δεν υπήρχε.
Επίσης, δοκίμασα να τρέξω το έγγραφο στον texmaker, για να δοκιμάσω τις συμβουλές που έλαβα γι' αυτόν, αλλά μου έβγαζε σφάλματα, τα οποία δεν υπήρχαν στον texstudio!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη και πάλι για το άκυρο ποστ πριν!!!

Re: Εύκολη εύρεση σημείο στο κείμενο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2018 4:29 pm
από Community Bot
Συνενώθηκαν τα δύο θέματα και ταυτόχρονα μετακινήθηκαν ως ένα θέμα στο φάκελο "TeX Studio".

Εκ μέρους της συντονιστικής ομάδας.