Σελίδα 1 από 1

Πώς θα μπορούσα να γίνω καλύτερος στο LaTeX

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 20, 2017 4:05 pm
από Jmetax
Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω . Πώς θα μπορούσα να βελτιώσω τις ικανότητές μου στο LaTeX ; Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να θυμάμαι απ' έξω όλες τις εντολές.

Ευχαριστώ.

Re: Πώς θα μπορούσα να γίνω καλύτερος στο LaTeX

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 10, 2018 7:23 pm
από Tolaso
Δε απάντησα νωρίτερα γιατί ήθελα να σκεφτώ πώς να απαντήσω. Απαντάω λοιπόν τώρα. Το TeX είναι ένα πρόγραμμα στοιχειοθεσίας . Για την ακρίβεια είναι ένα set εντολών. H γλώσσα LaTeX στηρίζεται πάνω στο TeX και στην ουσία είναι ένα set μακροεντολών.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το τελευταίο για κάθε εντολή της LaTeX υπάρχει μία εσωτερική εντολή η οποία αποθηκεύει δεδομένα. Γενικότερα για να μορφοποιήσουμε το έγγραφο μας τις περισσότερες φορές ξανά ορίζουμε τις εσωτερικές αυτές εντολές:

π.χ
\renewcommand{\theenumi}{\alph{enumi}}
\renewcommand{\labelenumi}{\theenumi)} και έτσι εμφανίζεται στην αρίθμηση

a)
b)

κτλ.

Συνεπώς για να γίνει κανείς καλύτερος στη LaTeX χρειάζεται να έχει στοιχειώδη αλλά και λίγο πιο προχωρημένη γνώση σχετικά με τις εσωτερικές μακροεντολές , να μπορεί να χειρίζεται σωστά τις βασικές εντολές έτσι ώστε το εξαγόμενο έγγραφο να βγαίνει άρτια δομημένο , να μπορεί να χειρίζεται κάποια βασικά documentclass οπως π.χ το book, το article , το standalone και ίσως μερικά ακόμα. Επίσης, θέλει σίγουρα μελέτη των σχετικών manual κάποιων πολύ βασικών πακέτων γιατί πολλές απορίες που ίσως κάποιος έχει απαντούται μέσα στα manual. Βασικά πακέτα , κατ' εμέ , είναι τα πακέτα της AMS, το πακέτο enumitem ( συνίσταται από το enumerate ) , και τα πακέτα γλώσσας. Αυτά είναι τα πιο βασικά . Τέλος, θα πρόσθετα σίγουρα τον αυθορμιτισμό έτσι ώστε να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη μορφοποίηση του εγγράφου σχετικά σίγουρα.

Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθω στο μέλλον.

Re: Πώς θα μπορούσα να γίνω καλύτερος στο LaTeX

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 27, 2018 8:46 pm
από Jmetax
Ενδιαφέρον... ! Οπότε θέλει εξάσκηση , εξάσκηση ... !! :) :)

Re: Πώς θα μπορούσα να γίνω καλύτερος στο LaTeX

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 28, 2018 2:29 pm
από Tolaso
Προφανώς...χωρίς εξάσκηση δε μαθαίνεται τίποτα. :)